Vrouwe Jacoba
De Vrouwe Jacoba is één van de oudste varende woonschepen van Nederland. Het schip werd in 1881 gebouwd op de werf van Van der Giessen-de Noord te Krimpen aan den IJssel en is ijzer geklonken. Na een lange periode van houtbouw was de Vrouwe Jacoba indertijd één van de eerste tjalken die in plaats van hout van ijzer werd gebouwd. Lees meer »
Algemeen
Fotogalerij
Meer over het schip
De Vrouwe Jacoba heeft met verschillende schippers gevaren als vrachtbeurtschip op de grote rivieren. Het werd in 1920 verlengd op de werf Millingen van 72 ton naar 98 ton. In die periode werd er ook een nieuwe roef op gebouwd.
In de februaristorm van 1924 zonk de Vrouwe Jacoba nabij Nieuwpoort. In 1942 kreeg het schip een zijschroef (te zien aan de verlaagde reling aan stuurboordzijde). In de Tweede Wereldoorlog zonk het rond 1944 voor de tweede keer toen het in een krib nabij de Rijn van Angeren voor de Duitse bezetter verborgen lag. Het schip werd toch gevonden, waarna er midscheeps met een granaat 3 spanten werden opgeblazen.
Na de periode van vrachtvaart werd de Vrouwe Jacoba in 1978 verbouwd tot varend woonschip. Momenteel heeft het de officiële status van Varend Monument®. Meer informatie over dit schip en andere historische bedrijfsvaartuigen leest u op de website van de LVBHB.
Kort en goed
Actuele positie
Hieronder ziet u waar het schip momenteel is (gegevens afkomstig van MyShiptracking op basis van AIS positionering).